21 Mart 2010 Pazar

2010 Yılı İlk Fotoğraflar

Mart ayı sonunda artık kovanlarımızı temizleri ile yenileme ve kovanlar hakkındaki ilk kayıtlarımızı tutma işlemlerine başladık. 4 ay sonra kovanları tek tek çerçeve bazında inceleyerek kontrol etmek gerçekten keyifliydi. Arılarımızın geneli 5 çıta civarında. 1 çıta kapalı, bir çıta larva ve 1 çıta yumurta şeklinde çerçeve düzeni var. İlginç olan bol miktarda polen çekmiş olmaları. Ama bal namına hiç bir şey kalmamış olması da kış dönemini ucu ucuna atlattığımızı gösteriyor. İlk kontrol öncesi 2 kez ve şimdi de bir kez stok amaçlı şurubumuzu da verdik. Bundan sonrasında azar azar yavru atması için beslemelere başlayacağız. Kanolaların da sapa kalkmaya başlaması moralimizi daha da iyiye götürüyor. Sanırım Mayıs başında bu arıları bölmeye başlarız.


16 Mart 2010 Salı

2010 Trakya Arıcılık Semineri

01.Nisan.2010 tarihinde Tekirdağ Namık Kemal Üniveristesi'nde yetiştiricilere yönelik seminer düzenlenecektir. Seminer programı aşağıdaki gibidir. Katılmak isteyen tüm arıcılarımız davetlimizdir.

Seminerde Bakanlığımız uzmanları da bakanlık uygulamaları ile ilgili bilgi verecekler.

Saat: 09:00 – 10:00 Açılış ve Açılış Konuşmaları

Saat: 10:00 - 10:30
Bal Arılarında Genetik Çeşitlilik ve Türkiye’nin Bal Arısı Zenginliği
Prof. Dr. Aykut KENCE

Saat: 10:30 – 10:45 Çay ve Kahve Molası

Saat: 10:45 - 11:00
Bakanlığın Arıcılık Politikaları
Dr. İbrahim ÖZCAN

Saat: 11:00 – 11:30
Trakya Koşullarında Hastalık, Zararlılara Dirençli ve Üstün Verimli Bal Arısı Hatlarının Oluşturulması
Yrd. Doç. Dr. Devrim OSKAY

Saat: 11:30 – 12:00
Trakya Bal Arısında (Apis mellifera L.) Geometrik Morfometrik Yöntem İle Irk ve Ekotiplerin Belirlenmesi
Yrd. Doç. Dr. Yahya Tuncay TUNA

Saat: 12:00 – 13:00 Öğle Yemeği ve Çay Molası

Saat: 13:00 – 13:45
Koloni Ölüm Nedenleri (Üreticiden kaynaklanan faktörler, çevresel faktörler)
Prof. Dr. Muhsin DOĞAROĞLU

Saat: 13:45 – 14:15
Bal Arılarını Tehdit Eden, Zehirlenmeye Neden Olan Faktörler.
Dr. H. Hüseyin ÜNAL

Saat: 14:15 – 14:30 Çay ve Kahve Molası

Saat: 14:30 – 15:00
Amerikan Yavru Çürüklüğü Tehdidi ve Korunma Yolları
Yrd. Doç. Dr. Aslı Özkırım

Saat: Saat: 15:00 – 15:15 Çay ve Kahve Molası

Saat: 15:15 – 16:30
Panel (Soru-Cevap Bölümü)
Panel Yöneticisi Prof. Dr. Aykut KENCE


Organizsayon Komitesi

Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ
Namık Kemal Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Ahmet ÇITIR
NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı

Prof. Dr. Muhittin ÖZDER
NKÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı

Prof. Dr. Muhsin DOĞAROĞLU
Emekli Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Yahya Tuncay TUNA
NKÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Devrim OSKAY
NKÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi

Gıda Mühendisi Şakir ADA
Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı

Ziraat Mühendisi Hakan TURAN

İrtibat Bilgileri
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Zootekni Bölümü
Santral: 0 282 293 14 42
Mail:
doskay@yahoo.com
yttuna@nku.edu.tr

14 Mart 2010 Pazar

2010 Yılı Bahar İlk Kontrollere Başladık

Bu gün şeker götürme bahanesi ile arılarda hızlı bir kontrol imkanım oldu. Arılığımda Kafkas, Trakya, Gelibolu ve Muğla arılarından var.

Şu anki soğuklar öncesi arılarda yoğun bir yumurtlama söz konusu idi ve soğukların geleceği hava durumu sitelerinden belli idi. Bende bal stoklarında sorun olmasın diye 1 litre kadar koyu bir şuruplama yapmıştım. Aslında yavru alanının etrafına çekerde yumurtlamayı biraz azaltırlar diye umuyordum.

Kafkaslar genel anlamda pek harekeli değildi. Zaten bahar çıkışlarında yavaş yumurtladıklarını duyuyordum. (Bu yıl ilk kez çalışıyorum.) Ama kışa girme durumuna göre 1 çıta kadar nüfus kaybı vardı. Ben de çıtalarını almıştım.

Gelibolu (elimde bir tane var) arısı çok ilginçtir ki en çok yumurtayı atan arıydı. Elimde bir tane olduğundan özellikle yaşamasını istediğim bir kovan. Bu yıl çoğaltmayı düşünüyorum. Özellikle yavru alanını üşütecek diye korkarken soğuklar öncesi attığı 2 çıtadaki yavruları çıkartmış ve 5 çıtayı tam basar haldeydi. Özellikle sondaki şurupluğun altına dalak atıyordu. Bal stokları da hoşuma gitti. Taze bi bal getiriyorlar ama nereden geldiğine bakamadım.

Trakya arıları ise hiç birşeyi umursamazca yavaş yavaş gidiyorlar. Soğuk ile hiç sıkıntısı yok. (Trakya arısı dediğim buralardan elime geçenler. Bir yerde oğul yakalamışım o anadan yeni arı yapmışım falan) (Kırklareli'deki arılara da pek benzemiyorlar) Yavru alanı iki çıtanın iki yanında çok yoğun olmayacak ölçüde. Teminli gidiyorlar.

Muğla arılarında azalma 2 çıtaya yakın. 5 çıta tam sıkışık kışa soktuklarım 3 çıtaya kadar gerilemiş. Yavru üşütmesi göremedim. Bu az yavru atıldığını gösteriyor sanırım. İçerdeki mevcut yeterli gelmiş yavruyu ısıtmaya.

Genel duruma baktığımda arıların hemen hemen hepsi bir veya iki çıtanın iki tarafında karış kadar bir alanda yavruyu yeni tazeliyordu. Kapalı yavru azdı. Çoğu kovan kışa girdiği çerçeve sayısını daha fazla sarar bir halde duruyordu. Benim elemanın kontrollerine göre 6 kovan anasız kalmış. Hele bunlardan birinin 8 çıta olmasına üzüldüm doğrusu. Şimdilik Allah nazardan saklasın kış kaybı yok ama anasız kovanlar kış kaybı olarak kayda geçirildi. Sanırım anasızlığın suçu da yine bize ait. Çünkü arıların son kontrollerinde anasızlık durumu yoktu. Sonrasında biraz birleştirme falan yaparken hatalarımız oldu gibi.

Bir ilginç not daha. 7 çıtalı bir arıda yavru hiç yok. Ama ana arı kovanda. Ana arının fiziksel durumunda bir arıza gözüme çarpmadı. Ben de arıyı beklemeye aldım. Bu ayın sonuna kadar sesi çıkmaz ise ben yapacağımı bilirim.

8 Mart 2010 Pazartesi

Mart Ayında Silivri Merkezinde Yaptığımız Arıcılık Kursunun Yeri Değişti

Arkadaşlar bazı sebeplerden dolayı Silivri Hasan Özvarnalı İlköğretim okulunda yapmakta olduğumuz ARICILIK Kursumuz bundan sonra saat 18:30 başlamak üzere Silivri Önder Çiftçi Derneği'nde devam edecektir. Önder Çiftçi Derneği Silivri Kadastro Müdürlüğünün olduğu binada ve giriş kapıları bir birine bakıyor. Silivri'deki Sütlü Pastanesinin tam karşısındaki ara sokakta CIZBIZ Köftecisinin arşısındaki binada.

Silivri dışından katılan ve derneğin yerini bilmeyen kursiyerlerimiz

0 505 376 2897

numaralı telefondan bana ulaşırlarsa yerini tarif edebilirim.

Mart Ayı Silivri Merkez Arıcılık Kursu

Silivri merkezinde düzenlemiş olduğumuz Mart ayı arıcılık kursumuz başladı. Umarım öğrencilerimize faydalı olabiliriz.

 

5 Mart 2010 Cuma

ARICILIK ETKİLİK GURUBU

Arkadaşlar, uzun zamandan beri arıcı arkadaşlarımız arasında etkinliklerin duyurusu için bir mesajlaşma sistemi kurmayı düşünüyorum. Bu amaçla internet üzerinden de hizmet sunan SMS-Groups, 1230 Türkiye firmasından faydalanmanın uygun olacağını düşündüm.

Sistemin genel mantığında maddi yükü tüm üyelere dağıtması var. Grup üye sayımız kaç olursa olsun, gruba gönderilen mesajlar; gönderen ve alanlar tarafından eşit şekilde 1 sms/2 Kontör olarak ücretlendiriliyor. Avea, Turkcell ve Vodafone aboneleri bu hizmetten faydalanabiliyor.

Üye olmak için iki yol var. 

Birinci Yol:
Cep telefonunuzun kısa mesaj bölümünden büyük harfle
ARICILIK
yazarak mesajı
1230
numarasına yolluyoruz. Daha sonra guruba katıldığımızı belirten bir mesaj geliyor. Bu mesajı da adımızı ve soyadımızı yazarak yanıtlıyoruz. İkinci mesaj ücretsiz.


İkinci Yol:
İnternetten aşağıdaki linke girerek ilgili bölümleri dolduruyoruz. 
http://www.grubakatil.com/ARICILIK
Daha sonra telefonumuza gelen şifreyi ilgili alana girerek üyelik işlemimizi sonlandırıyoruz.

Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için
http://www.sms-groups.com/index.jsp
adresine bakabilirsiniz.