17 Haziran 2010 Perşembe

Arılığımızda Su Kaynağının Önemi

Arkadaşlar, su arılıkta olmazsa olmazlardan biri. Arıların suyu nereden aldığına kesinlikle kafayı takmayın. İnan ki su temiz olmasa arılar kesinlikle almazlar. Ama arılığımızın en kötü ihtimal ile 5-10 metre kadar yakınında mutlaka ama mutlaka su bulundurmaya çalışalım.

Arılığımız su kaynaklarına 100-200 metre kadar yakında ise pek de sorun yok. Ama uzaklık 1 km mesafelere varıyorsa bu durum su kaynağına daha fazla arı yollanmasına dolayısı ile bala çalışacak arının azalmasına neden olacaktır. Ama yakındaki bir suluk arıların bu işe en az personeli ayırması noktasında faydalı olacaktır.

Suluk neyden yapılır? Bir kere civciv suluğu falan hiç para vermeyin derim. Amaç arılara su vermek ise bu suluklar suyun buharlaşması noktasında gölgeye de koysanız yetesiz kalıyor. Artı fazla para vermek de cabası. Genel olarak az arının olduğu yere yanlamasına oratadan kesilmiş bir bidonun iki parçasına da su koymak 1 haftalık süreçte yeterli gelecektir. Bidonun içerisine uzatacağınız 3-4 parça tahta suyu kolay alamalarına yardımcı olacaktır. Ama havalar ısısndığında su daha çabuk buharlaşacağından bir depo içerisinden akıtmak daha faydalıdır. Tabi bu deponun büyüklüğü arı sayınızla çok alakalı. Elimdeki resimleri en kısa zamanda yüklemeye çalışırım.

Mesela banim kulandığım yöntem. 3 tonluk bir su deposundan borular ile üç ayrı hat çıkışı alıyor ve uçlarına damlama borusu takıyorum. Bu su yaklaşık 15 gün kadar idare ediyor arıları. Sonra depoyu dolduruyorum.
Her ne yapılırsa yapılsın unutulmaması gereken arıların sızma su diye tabir ettiğimiz, herhengi bir malzemenin çektiği suyu dilleri ile almaya yatkın olmalarını unutmamak. Yani vereceğimiz suyu bir tahta ile veya toprak ile buluşturmamız gerektiğini unutmamak.


 

8 Haziran 2010 Salı

Silivri Arıcılık Kursları HEM Dergisinde Yayınlandı

Silivri'de  her yıl düzenlediğimiz arıcılık kursları ile ilgili HEM Dergisinde yayınlanan bir haber.