7 Haziran 2011 Salı

Janter Kullanımı

Janter aleti ile ana arı üretimi hakikaten çok kolay oluyor. İş arı sütü üretimi olunca sanmıyorum ki janter ile bu iş çözülebilsin. Neden en iyi koşullarda bile janterden ancak uygun diyebileceğimiz 60 civarı yüksük çıkıyor. Diğerleri ya günlük yada iki günlük oluyor. İyi takipte günü geçmiş larva olmasa da ben henüz 60'ı geçemedim. Arı sütü üretiminde bir kovana 80 adet yüksük koymaya kalksan sayıyı doldurmuyor. Bu durumda bu işi yapacakların larva transferini öğrenmesi şart. Dönelim ana arı işine. Yüksükleri kovana verdikten en fazla yarım saat veya bir saat sonra yüksüklerin durumu görülüyor. Zaten bu durum da tutup tutmadıkları hakkında bilgi veriyor.







Ana Arı Kuluçka Makinesi

Ana arı üretiminde en büyük handikalardan biri ana arı memeleri kapandıktan sonra bir hafta kadar beklemeleridir. Aslında bu süreç üretim içerisinde bir nevi handikaptır. Bunun yerine kovan içi şartların sağlanması halinde kuluçka makinesi nevi ürünler ile bu kolaylaştırılabilir. Bu durumdan yola çıkarak bir şeyler yaptık. Sonuçta ana arı çıkışı gerçekleşti. Ama bu işin en büyük sıkıntısı makineyi çalıştıracak anerjinin arılık koşullarında nerede bulunacağı. Biz arılarımızın yakınındaki çiftlikte bu sıkıntıyı çözdük ama yaylada nasıl bir çözüm üretilir bilemiyorum.


Makinede öncelikle çıtaların sığabileceği şekilde bir kasa oluşturuldu. Normalde içeride memelerin bulunduğu çıtaların düz bir şekilde durabilmesi için ahşap bir kasa var ama henüz makine deneme aşamasında olduğundan ve kalibrasyonu tamamlanmadığından 10 adet ana arı memesi bulunan bir çıta ile denedik. 



Makine sıcaklığı kontrol altında tutuyor. Isıtıcıyı sürekli 34 derecede tutan bir kontrol ünitesi var. Burada 30 derece olduğuna bakmayın. Resim çekmek için makineyi açınca sıcaklık düştü. Aynı şekilde içerisinin nemini makine ile daha önceden yaptığımız denemelere göre %60 civarında tutmak için üzeri açık bir kapta su bulundurduk.İçerideki ısıtıcı da bilgisayar fanına monte edilmiş bir resistans devresi.  





 Ve mutlu son. İnsan yaptıklarının bir yere vardığını görünce gerçekten mutlu oluyor. Tabiki iş burada da bitmiyor. Devamında bu ana arının verildiği kolonideki performansı da takip altında tutulacak....