31 Mart 2013 Pazar

Ve Trakya'da Kanolalar açtı


 Ve nihayet beklenen son.... Artık ne zaman demekten yorulmuştum... Kanolalar açtı ve arılar Cumartesi itibari ile çılgın gibi polene saldırdı. Bu kadar çok çalışma sebepleri biraz da havaların kapalı gitmesi tabiki.


Bu tarla arılara 25 metre mesafede. Toplamda 300 dekar civarı. Tarla kendi içinde birazda eğim yüzünden kademe yapıyor.


Bu tarla ise arılara biraz uzak ama en azından kanolanın açtığını net gösteriyor.

4 Mart 2013 Pazartesi

Strafor Ana arı Çiftleşme Kutusu

Yavaş yavaş şekilleniyor ana arı üretim kutuları.İlk yaptığımızda çıta kulaklarının geldiği yerleri olduğu gibi kullanmıştık. Sonradan ön kısımda da 2 lik strafor kullandığımızdan ve çıta kulağı için yer açtığımızda 1 cm mesafe kalıyordu.

 


Sonradan bu kısımlara çıta parçası tutturmaya başladık. Bu hali ile daha iyi oldu diye düşünüyorum. Henüz havalandırma delikleri ile uçuş delikleri açılmadı. En son hallerinden de 1-2 haftaya fotoğraf çekerim inşallah. Bu ölçülerde 20-30 adet yapıp denemek lazım.Kışlama olmuyorsa hiç kutulaı büyütmenin anlamı yok. Sonuçta küçük kutular da ana arı üretimi için yeterliydi.

Strafor Kesme Makinesi

Uzun zamandır bir boşluk olsa da yapsak diyordum. Kısmet geçen haftayaymış. Aslında ben de yapmış değilim ama malzemeleri ben aldım sonuçta. 2 yıl önce 110 tane civarı ana arı çiftleşme kutusu yapmıştım. Ölçüler arıcılık.gen.tr den.

Kutuları falçata ile kesmeyi denedik olmadı, bıçakla olmadı, en son dekupaj testere ile kesmiştik. Kesmiştik ama kenarları tırtıklı tırtıklı olmuştu. O nedenle birleştirmelerde zorlanmıştık. Ama sonuç itibari ile iki yıldır ana arı üretiminde kullanılıyorlar. Gayette sonuçlarından memnunum. Ölçüler en az arı mevcudu ile ana arı üretimine uydun olsa da o zamanda üzerinde durup anlamaya çalıştığım şekilde kışlatmada sorunlu oldu. Kutudaki tüm çıtaları bal çıtası ile değiştirsen de bal kemeri çok kısa olduğundan içindeki bal ile arılar kıştan çıkamadı. Sonuç itibari ile daha derin kutular yapma gereği duydum. Bu sefer ölçüler ayrılabilir ana arı çiftleşme kutusundaki plastik çıtalara göre. Yakın zamanda ölçüleri de yayınlarım. Ama sardı bizi bir dert. Nasıl kesilecek bu straforlar. Ve sonuçta azıcık youtube, oldukça vazla Rıdvan Abi desteği ile aşağıdaki sonuçlar ortaya çıktı.


Çalışması için voltajı dimmer anahtar ile ayarlanabilir hale getirdik. Bu sayede ince ve kalın malzemede farklı ayarlanabiliyor. 


Fazla hızlı kesmese de el alışınca düm düz şekilde ve kesilen yerleri de düz bir şekilde kesiliyor. 


Kahve olmadan da çalışılmıyor.




Silivri'de Kanola ve Faselyenin Son Durumu

02.03.2013 tarihi itibari ile Silivri bölgesinde kanolanın ve faselyenin son durumu. Kanola kabarmaya başladı. Kışın donan yaprakların altından yeni yapraklar kendini gösterdi. Bu haliyle devam ederse Nisan'ın ilk haftası içinde çiçeklenme de başlar.


Faselye ise geçen yıldan yerine döküp rotavatör geçirilmiş hali. Çok sık oldu ama önemli olan çiçeklenmesi tohum yetiştirmiyoruz sonuçta.


Tam içinde 5 yıl, Kenarından 18 yıl olmuş

17.01.1995 tarihinde G.Hane'de başlamıştım mesleğe. Mart ayında bir arıcının arılarının sele gitmesi (gündüz vakti) sonucu arılar ile yüz yüze ilk kez tanışmıştım. Osman abim sağolsun, selin suları araziden gitmeden aynı gün zarar tespitine yanında götürmüş ve o gün zehri almıştım....



Şimdi Fethi İle beraber tam içerisinde duruyoruz. Tam içine düşeli de 5 yılı devirdik. İyi kötü 5 yıl. Sağol Fethi...