27 Mayıs 2013 Pazartesi

Haftasonu Faaliyetleri

Konu konu atarken işler o kadar bir biri içine girdi ki konu olarak bağlayamayacağımı fark ettim. O zaman orataya bir karışık....

Plastik kovan veya plastik taban. Oldukça fazla konuşuldu üzerinde. Tabanların oldukça iyi olduklarını deneyerek gördükten sonra (özellikle polen toplamada) 120 tane almıştım. Kullanımları güzel tamam ama o alt çekmecelerin temizliği insanı bitiriyor. Tam bir bulaşıkhane....



Hafta içi ana arı kullanarak yapılmış bölmeler. Ana arı kutularının fotoğrafları da aşağıda zaten.


Ana arı kutularını tarih açısından takip etmek... (Ana arıyı al memeleri ver. Yavru durumunu kontrol et. Çok sıkıştı kapalı yavrusunu al. Zayıf kaldı kapalı yavru aldığından destek ver. vs.) İşçilik gerçekten zor. Yoğun ana arı üretimi yapanlara Allah kolaylık versin. Kutular yukarıda olduğunda bakımları da kolay oluyor. Ana arı kontrolü kovan kontrolünden kolay hale geliyor. Tüm arıcı arkadaşlara kendi ana arıları ile bölme yapmak nasip olur inşallah.




Kutularda şaşma olmasın biraz aralıklı dizelim derken koca alan bize dar geldi... Yayıldık iyice. İyi de oldu ama. Kutuların önünde normalde değişik şekiller olması lazım. Onu yapmadık ama giriş deliklerinde renkli kapaklar var. Ne kadar renkli kapak da olsa yine de yönlerini farklı taraflara çevirip aralarında da en az 2 adım mesafe bırakmaya çalışıyoruz. Tek zorluğu yürüme mesafesinin artması :-)


Kadrolar iyi...



Fotoğraflara bakınca arılığı hep doğu tarafından fotoğrafladığımı fark ettim. Neden? Bilmem... Bu sefer de batı tarafından çekeyim dedim.

2013 Yılı Arıcılık Destekleme Tebliği

2013 Yılı Arılı Kovan Desteklemesi Tebliği yayımlandı.

Başvuru Başlangıç Tarihi: 03.06.2013

Başvuru Bitiş Tarihi: 20.07.2013

Kontrol Tarihleri : 03.06.2013 - 04.10.2013 tarihleri arası.

Destekleme Miktarı: 8,00 TL /Koloni

Arılı kovan desteklemesi
MADDE 11 (1) Arıcılık kayıt sistemine (AKS) kayıtlı, en az 30, en fazla 1000 adet arılı kovana sahip yetiştirici/üretici örgütü üyesi arıcılara, aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde arılı kovan başına destekleme ödemesi yapılır.
(2) Destekleme ödemesinden yararlanacak arıcı, arıcılığın bulunduğu ilin il/ilçe müdürlüğüne 3/6/2013-20/7/2013 tarihleri arasında aşağıdaki belirtilen belgelerle şahsen veya üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütü aracılığı ile başvuruda bulunur;
a) Dilekçe (Ek-1),
b) Arıcı kayıtlı olduğu il/ilçe dışında müracaat ediyorsa arı konaklama belgesi ve veteriner sağlık raporu.
(3) Desteklemeden faydalanacak arıcının, işletmesinin Türkvete kayıtlı olduğu ilde kurulmuş yetiştirici/üretici örgütü üyesi olması zorunludur. Ancak, kayıtlı olduğu ilde kurulmuş herhangi bir yetiştirici/üretici örgütü olmaması durumunda komşu ildeki yetiştirici/üretici örgütüne kayıt olması gerekmektedir.
(4) Arıcı, kovan tespitlerini dilekçe verdiği il/ilçe müdürlüğüne süresi içinde yaptırmak zorundadır.
(5) Desteklenecek arılı kovanlar plakalı ve kayıtlı olmalıdır.
(6) İl/ilçe müdürlükleri, destekleme talebinde bulunan üreticilerin işletmelerini 3/6/2013-4/10/2013 tarihleri arasında arılıkta inceleyerek Arılık ve Arılı Kovan Tespit Tutanağını (Ek-2) düzenler. Dilekçede (Ek-1) beyan edilen arılı kovan sayısını geçmemek üzere, arılıkta yapılan tespitteki kovan sayısı üzerinden değerlendirme yapılır. Tespit sırasında 30dan az arılı kovana sahip olan arıcılar desteklemeden yararlanamaz. Bağlı bulunduğu ili dışında başvuruda bulunan gezginci arıcılar için tespit tarihi bitimi 6/9/2013tür. İl/ilçe müdürlükleri, gezginci arıcıların desteklemeye konu olan belgelerinin (dilekçe, Arılık ve Arılı Kovan Tespit Tutanağı, Arı Konaklama Belgesi ve Yurt İçi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu) asılları veya onaylı suretlerini üreticinin işletmesinin kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlüğüne 20/9/2013 tarihine kadar gönderir.
(7) İl sistem sorumlusu tarafından AKSden ilçeler bazında alınacak Arılı Kovan Hak Ediş İcmali (Ek-3) kontrol amacı ve askı için ilgili ilçe müdürlüklerine en geç 25/10/2013 tarihine kadar gönderilir.
(8) AKS'de birliklere göre düzenlenen arılı kovan hak ediş icmalleri 4/11/2013 - 15/11/2013 tarihleri arasında on iş günü süre ile arıcının kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlükleri ve bilgi amaçlı olarak birliklerde tutanaklı olarak askıya çıkarılır ve itirazlar il/ilçe müdürlüklerince alınır. Askı süresi bitiminde 18/11/2013-22/11/2013 tarihleri arasında 5 iş gününde itirazlar değerlendirilerek sonuçlandırılır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise, Ek-3teki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz.
(9) İlçe müdürlükleri tarafından askı sonrası onaylanan arılı kovan hak ediş icmalleri 29/11/2013 tarihine kadar il müdürlüğüne gönderilir.
(10) İl müdürlüğünce AKSden alınan Arılı Kovan Destekleme İcmali (Ek-4)nin onaylı bir sureti 10/12/2013 tarihine kadar HAYGEM'e ve elektronik ortamda aricilik@tarim.gov.tr adresine gönderilir.

17 Mayıs 2013 Cuma

Mecburiyetten Kanola Balı Sağımı

Bahar ilerledikçe arılar da gelişimini sürdürüyordu. Gelen nektar ağırlıklı yavru alanlarının üzerinde tutuluyor veya yavruya yediriliyordu. Ama birden ısınan hava arıları birden balı biriktirmeye yönlendirince kanola balını arılardan sağmak kaçınılmaz oldu. Ağırlıklı olarak çift kattta ve 12 çıta ve üstünü saran arılarda en az iki bazen de 8-10 çıtaya varan bal vardı. Biz sağsak mı sağmasak mı derken kaybettiğimiz 3 gün yüzünden bazı çıtalarda balın donduğunu görmek oldukça ilginçti.

Sonuç itibari ile kanolaya arı getiren veya kanola yakınında arısı olan arkadaşlar. Kanola geçtiği anda eğer ki arılarınız bal biriktirdiyse sağınız. Aksi takdirde kanola balı çekilen çıtalardan yavru anlamında bir şey beklemeyiniz. Hatta bu çıtalarda yavru olmasını geçtim normal sağımınızı yaparken bu çıtalardaki balların donacağını ve bu çıtalardan bal alamayacağınızı biliniz.

Kanola ile arıcılık oldukça zor gerçekten. Kanolada arıyı takip etmek, çıta ihtiyaçlarını karşılamak, Kat isteyenlere kat vermek.... Arı sizin umduğunuzdan çok daha hızlı gelişiyor. Güzel mi güzel amagerçekten arıları sürekli kontrol altında tutmak lazım.






Büyükçekmece Arıcılık Kursu Uygulaması (2013-Nisan)

Bu yıl Büyükçekmece'de açtığımız arıcılık Kursu'na da ilgi güzeldi. Kurslarda ekibi kurs sonunda toplayıp bir de arılıkta uygulama yapınca kurs sanki daha güzel oluyor. Hatta ekip bir de işi ızgara işine çevirirse ...





Bu arada yerel basından da bir çğrencimiz vardı. Haliyle basından da ilgi var. Baktım basın sürekli fotoğraf çekiyor ben de onları çekeyim dedim.



Bu organizasyon için öncelikle Büyükçekmece Ziraat Odası Başkanı Recep Erol Bey'e teşekkürler. Kurs açılışını yapan Büyükçekmece Halk Eğitim Merkezi de olaya ılımlı yaklaşınca....

Çok güzel görüntüler çıkıyor. Teşekkürler arkadaşlar.