29 Ocak 2014 Çarşamba

Ana Arı Çiftleştirme Kutusu Yapımı 3

Uğraş uğraş sayı çok olduğundan sanırım anca ilk işçiliklerini bitirebildik. Şimdi yapılacaklar alt elek tellerini çakmak, boyamak, ön delik aparatlarını halletmek, ayaklarını yapmak, kapaklarını toparlamak vs. Şu çıtalarını çakmak bile hayli zaman alıyor...

Zor işmiş bu kutuları yapmak... :-) 
Ama o kadar çalışmanın beni dinlendiriyor olması ise bana ilginç geliyor...



BAHAR GELDİ MÜJDE

En nihayetinde 2014 sezonunun başladığının habercisi ballı babalar çiçek açtı. İnsanın içi kıpır kıpır oluyor, heyecanlanıyor. Arıcı arkadaşlar hazırlanın arıcılığın en güzel dönemi olan ilkbahar dönemi başladı...

Fakat şöyle bir fark var. Geçtiğimiz yıl da aynı yerden yayınladığım resimler vardı. Onlara baktığımda resimlerin 16.02.2013 tarihinde çekildiğini gördüm. (Buyrun Burdan) Bu demektir ki havanın sıcak geçtiği günler bitkileri harekete geçirdi ve 20 gün kadar erken çiçeklendiler. Bu durum bundan sonra soğuk olmayacağının garantisi değil. Ama artık mevsimin bahara döndüğünün habercisi. 
Ne yapılabilir: Linkten açılan başlıkta bahsetmişim zaten...

23 Ocak 2014 Perşembe

Ana arı çiftleşme kutusu yapımı 2

Kutuların montesine geçtiğimiz hafta sonu ancak başlayabildik. Toparladıkça insanın gözüne bir hoş geliyorlar. Henüz kapakların su kontraları kesilmedi tabi ki. Ayrıca kapak yanlarındaki tahtaların kesimi ve hazırlığı da var. 

Tahminimce kapakların kesimi ve montesi, kalan kutuların montesi, havalandırma deliklerinin açılması ile alt ızgaraların montesi ve boyanması da dahil işçiliğin tamamının bitmesi yine de Şubat ortasını bulacak.


Bu arada aramızdaki diğer ustalar da kendini gösteriyor. Malzemelerin neden yetmediği ya da bizim çivilerin nereye gittiği belli.


15 Ocak 2014 Çarşamba

Ana arı çiftleşme kutusu yapımı

Aslında bu başlık da "Kışın arıcılar ne yapar?" sorusuna cevap sayılır. Ben yine de ayrı bir başlık altında yazmayı uygun buldum. 

Ana arı çiftleşme kutusu... Mümkün olduğu kadar az işçi arı kullanarak yapılması rantabl olan. Ne kadar büyük kolonileri bu iş için kullanırsanız o kadar üretim kolonisinden işçi arı kaybınız oluyor. O nedenle de mümkün olan en küçük çekirdek arı kolonisini oluşturmak gerekiyor. 

Ölçüler yine aynı yerden. Arkadaşlar çizmişler www.aricilik.gen.tr sitesinde ölçüler mevcut. Ufak tefek yerlerine müdahale etsek de kaynak belli. 

Aslında blogda biraz geriye gidildiğinde yaptığımız strafor ana arı çiftleşme kutuları elimizde mevcut. Fakat 2013 yaz sonunda pek de ilgilenmediğimizden hepsinde güve zararı oluştu. Bir de anlamadığım şekilde kargalar bunlar çok sevdiğinden yakın ilgi gösterdiler ve sonuçta kullanılır tarafları kalmadı. O zaman biz de biraz daha yatırımla ahşaptan yapmaya karar verdik.

Haliyle ilk olarak malzemelerin hazırlanması. İnce ve detay işliği bir atölyede yaptırmak daha doğru geldi bana. Daha önceden makine ile kaza tecrübemiz de olduğundan en iyisinin bu olduğu sonucuna vardım.


Malzemeler hazırlanırken keresteden artan en ufak malzemeyi bile kenara ayırdık. En küçük bir şey bile sonradan lazım oluyor. Tecrübe ile sabittir. Sonradan da aynen dediğim gibi oldu. Bazı artık malzemelerin genişliği 4 cm'yi kurtarınca kapak yanlarına malzeme adayı oldular.


Sonraki sıkıntı taşıma. Neyse ki bu sorunu ücretsiz tarafından hallettik.


Ardından biraz da bizim elimizde malzeme vardı. İhtiyaç duyarız diye almıştık ve temizleyip kalınlığa alınca fazladan malzememiz de olmuş oldu.



Ve sonuç. Ana arı çiftleştirme kutusu yapmaya hazır. Özel ölçüler ile hazırlanmış malzememiz. Haliyle tahtaların uçları dönmesin diye yığında bekletiyoruz. Bu arada da biraz daha  kuruyorlar.


Sonra el hızarı ile standart ölçülerde kesme işlemi... 1 günümüzü aldı neredeyse kesme işlemi. Kestikçe yığdık kenara. Ama yine de yığarken tahta çalışsa da kenarları dönmesin diye ızgara halinde dizmeye çalıştık.




Arada tahtaların uç kısımlarında çatlaklar vardı. Çatlak yerler kesilince tahtalar ikiye ayrıldı. Atacak mıyız? Tabi ki hayır. Renksiz bir ahşap yapışkanı ile o sıkıntıyı da hallettik. Ardından yapıştırılan tahtalara zımpara atınca ilk halinden daha sağlam oluyorlar.


Ve sonunda kes diz kes diz derken malzemeler yığın halini aldılar. En üstlerine de ağırlık koyarak parçaları hazırladık. Kısmet olursa bu hafta sonu da birleştirmeye başlayacağız. O da bir başka yazının konusu...



2 Ocak 2014 Perşembe

Kışın Arıcılar Ne Yapar-4 ?

Zımpara zımpara dedik sonrası tabi ki boya....

Boya ile ilgili bir çok söylenen var. Bana göre en güzellerinden biri silikonlu dış cephe boyası. Ama bunda da sıkıntı sonradan su bazlı olduğundan dolayı altında kalan çivi veya vidalar pas yapabiliyor. Yağlı boyalar (tiner ile çözülenler) sentetik ve selülozik olarak iki türlü. Sentetik boyanın kapatıcılığı daha iyi ama makine ile atması ustalık ister. Selülozik boya da makine ile kolay atılır çünkü çabuk kurur ama onda da kapatma azdır bir kaç tekrar ister. 

İşin aslı kime ne kolay geliyorsa onu kullanacak. Tek diyeceğim bakımlarda kovan çatlakları veya başka sıkıntılar varsa mutlaka ahşap macunu ile dolgu yapmak gerektiği. Macun bu sıkıntılı yerleri sadece görsel açıdan kapatmakla kalmıyor sıkıntının büyümesini de yavaşlatıyor. Hatta büyük problemli yerlerde ince talaş ile macunu karıştırıp dolgu da yapabilirsiniz.