4 Aralık 2008 Perşembe

Kışlatma



















Arıcılıkta kışlatma hazırlıkları çok önemli. Bu konu hakkında yapılmış bir çok çalışma ve bunlar ile ilgili bir çok yazı+kitap bulmak mümkün. Konu ile ilgili yazılabilecek bazı hususları not etmek istedim.

1- İlk olarak kışlatma yapılacak yerin seçimi önemli. Hafif eğimli, su tutmayan, kuzeyin soğuk rüzgarlarına kapalı yerlerin seçimi çok önemli. Eğer mümkünse arıların bir sundurma altına alınması daha da güzel olacaktır. Kovanların etrafında gürültü kaynağı olmamalı.

2- Kışa girecek arıda en az her bir çerçeve arıya 1,5 kg bal bırakılmalı. Şimdi akla şu soru geliyor, yahu nasıl ölçelim yada nasıl hesaplayalım içerdeki balı. Bu işin en kolayı arının yumurta attığı çerçevelerin etrafında bal kemerinin oluşup oluşmadığı bu konu hakkında size fikir verebilir.

3- Rutubete neden olacak sbeplerden (dere yatağı gibi) kesinlikle uzak durulmalı.

4- Kışlatma ile ilgili kesin kural şu olmalı. Arıları soğuk değil, rutubet veya açlık öldürür.

Hiç yorum yok: