27 Kasım 2008 Perşembe

Arılarımızı Pürene Götürdük

Arılarımızı kışa hazırlamak için pürene götürdük. Bulunduğumuz bölgede bizler şanslıyız ki Püren (Erica sp.) gibi bir bitki var. Arılarımız hasat sonrasında kendine geldi...

Arı Otu - Bal Otu (Phacelia tanacetifolia Bentham)

İstanbul İli Silivri İlçesi Gümüşyaka Beldesi Enverbey Çiftliğindeki
Arılığımızda Yapmış Olduğumuz Bal Otu
(Phacelia tanacetifolia Bentham)
Ekilişlerindeki Gözlemlerimiz.

1- Yaptığımız çalışmalarda bilimsel metotlar kullanılmamıştır. Aşağıdaki bilgiler belli bir deneme deseni kurallarına uyulmadan sadece gözlem yolu ile elde edilmiş verilere dayanan bilgilerden oluşmaktadır.


2- Bizim yaptığımız uygulamada 4 farklı ekim dönemi kullanarak arılara bol çiçekli alan yaratmak ve özellikle kovanlarda çalışırken tarlacı arıları kovan dışında tutmak amaçlanmıştır.



3- Mart ayının ortalarında başlanarak 15 Mart, 01 Nisan, 15 Nisan ve 01 Mayıs 2008 günlerine denk getirmeye çalıştığımız (hava durumu nedeniyle 1-2 gün sarkmalar oldu) ekim dönemleri sonunda 4 farklı ekim döneminde ekilmiş farklı parsellerimiz oluştu.



4- Parsellerde büyüklük olarak bir uyum yoktu. İlk ekiliş 3 dekarken, ikinci ekiliş 14 dekar, üçüncü ekiliş 10 dekar ve son ekiliş 18 dekar kadar oldu.



5- Özellikle ilk ekiliş olan 15 Mart tarihli ekiliş 12 Mayıs gibi ilk çiçeğini açtı. Çiçeklenmenin yoğunlaşması 18 Mayıstan sonra arttı.




6- İkinci ve üçüncü ekilişler arasında 15 gün kadar fark ve 1. ve 2. ekiliş arasında da 15 günlük bir fark olmasına rağmen, 2. ve 3. ekilişin çiçeklenme tarihleri arasında pek bir fark gözlemleyemedik. İlk çiçekler 6 Haziran tarihlerinde hemen hemen aynı günlerde görüldü. Ama ilerleyen zamanda çiçek miktarı olarak 2. ekiliş 3. ekilişten hep önde gitti. Tohum olgunlaşma zamanı olarak da 2. ekiliş 3. ekilişten daha önce davrandı.
7- 4. Ekiliş özellikle yağışların azalması ve havaların daha fazla ısınması nedeniyle ve ekilişin de ağaç gölgesinde olması nedeniyle 25 Hazirandan da sonra çiçeklendi.
8- Ekilişlerden 1, 2 ve 3. ekilişin çiçekte kalma süresi 40 gün kadar sürdü. İlk çiçeğin açmasından 4-6 gün sonra çiçek miktarı oldukça arttı ve ekilişin %50’sini geçti.
9- 4. ekilişte ise ilk çiçekten 15 gün sonra çiçeklenme ekilişin %5’sini geçti. Bunu gölgede kalmasına bağladık.
10- Arıların beslenmesi için çok uygun bir kaynak olduğunu gözlemledik. Zira günün hangi saatinde kontrol edersek edelim bir metre karede en az 3-5 arı bulunmaktaydı. Bunun yanı sıra geceleri hava karardıktan sonra yaptığımız kontrollerde arılığımızın etrafında gündüz dahi görmediğimiz böcek türlerinin bitki üzerinde olduğunu fark ettik. Hatta kelebek koleksiyonu yapmak isteseniz belki 15-20 farklı türe rastlamanız işten bile değildi.
11- Değişik üniversitelerimiz konu ile ilgili çalışmalar yapmakta, bölgeye uygun ekim dönemi, ot verimi, tohum verimi, arıların yararlanma durumu gibi değişik alanlarda veri ve bilgi toplayarak değerlendirmektedir. Bu çalışmalara katılmak istememize rağmen söz konusu verilerin toplanma dönemi biz arıcılarında arılarda en çok çalıştığı döneme rastladığından yeterince ilgi gösterilememekte. Ama ekimi yapın biz de çalışmayı yapalım diye düşünen hocalarımıza her zaman kapımız açık.


zeusfaber17@gmail.com