11 Mayıs 2009 Pazartesi

Silivri'den kanola tarlaları manzarası

Arkadaşlar, Allah nazardan saklasın. Mevsim o kadar güzel geldi ki.... Arıların tamamı kanola tarlalarına akın ettiler. Silivri'de kanola ekilişleri de yıllar itibari ile artmaya başladı.



Eşek Arıları İle Mücadele Yöntemleri-3

Bu yöntemde de, piyasada satılan eşek arısı tuzaklarını kullanıyorum. Tuzakların içrisine ben bu dönemde taze ve kanlı et koydum. Fakat taze sulu meyvalar da cezbedici olacaktır (elma, armut, üzüm gibi meyveler).
Diyeceksiniz ki bu tuzakları nereden bulacağım. Büyük bir plastik su şişesini kenarlarından içeriye doğru kesikler oluşturacak şekilde keserek siz de tuzak yapabilirsiniz. Yanlız bu tuzakları da arılarımızın biraz dışına koyarsak daha iyi olacaktır. Yakalamak için eşek arılarını arıların içerisine sokmaya gerek yok.





Eşek Arıları İle Mücadele Yöntemleri-2

Bu yöntemde arılarımızın arasına bildiğimiz ağzı dar ama altı geniş bira şişeleri ile biraz dağıtmak. Bir şişe birayı üç şişeye eşit paylaştırdığımızda yeterli geliyor. Son resimde özellikle şu dönemde yuva kurmaya çalışan anaçlardan yakalanmış bir kaç eşek arısı görebilirsiniz. Bu arılar bira tuzağı ile yakalandı.





Eşek Arıları İle Mücadele Yöntemleri-1

Malum sezon hızlı bir şekilde başladı ve biz arıcıları da aldı bir telaş. Arı böl, kontrol yap vs. vs. çalışmalardan bazı şeylere elimiz ermiyor. Ama elimizin ermesi gereken hatta özellikle üstünde durmamız gereken husus eşek arıları ile mücadele etmektir.

Ben bu işi üç farklı yöntemi bir araya getirerek yapıyorum. Öncelikle ve en çok işe yarayanı. Bildiğimiz yapışkanlı fare tuzakları. Bunları cam gibi temiz bir yüzeye sürüyor ve arılığımızın az dışında çok tozlanmayacak bir yere bırakıyoruz. Her yağmurdan sonra yapışkanı yenilemekte fayda var.