7 Haziran 2011 Salı

Ana Arı Kuluçka Makinesi

Ana arı üretiminde en büyük handikalardan biri ana arı memeleri kapandıktan sonra bir hafta kadar beklemeleridir. Aslında bu süreç üretim içerisinde bir nevi handikaptır. Bunun yerine kovan içi şartların sağlanması halinde kuluçka makinesi nevi ürünler ile bu kolaylaştırılabilir. Bu durumdan yola çıkarak bir şeyler yaptık. Sonuçta ana arı çıkışı gerçekleşti. Ama bu işin en büyük sıkıntısı makineyi çalıştıracak anerjinin arılık koşullarında nerede bulunacağı. Biz arılarımızın yakınındaki çiftlikte bu sıkıntıyı çözdük ama yaylada nasıl bir çözüm üretilir bilemiyorum.


Makinede öncelikle çıtaların sığabileceği şekilde bir kasa oluşturuldu. Normalde içeride memelerin bulunduğu çıtaların düz bir şekilde durabilmesi için ahşap bir kasa var ama henüz makine deneme aşamasında olduğundan ve kalibrasyonu tamamlanmadığından 10 adet ana arı memesi bulunan bir çıta ile denedik. 



Makine sıcaklığı kontrol altında tutuyor. Isıtıcıyı sürekli 34 derecede tutan bir kontrol ünitesi var. Burada 30 derece olduğuna bakmayın. Resim çekmek için makineyi açınca sıcaklık düştü. Aynı şekilde içerisinin nemini makine ile daha önceden yaptığımız denemelere göre %60 civarında tutmak için üzeri açık bir kapta su bulundurduk.İçerideki ısıtıcı da bilgisayar fanına monte edilmiş bir resistans devresi.  





 Ve mutlu son. İnsan yaptıklarının bir yere vardığını görünce gerçekten mutlu oluyor. Tabiki iş burada da bitmiyor. Devamında bu ana arının verildiği kolonideki performansı da takip altında tutulacak....

4 yorum:

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

Bu konudaki ilerlemeler bizleriçok memnun ediyor.Bu çalışmalar sayesinde ana arı üretimindeki tecrübeler arttıkça, ülke arıcısı olarak kaliteli ana arılar ile çalışma şansımız dahada artacak. Teşekkürlerimi sunuyorum ve başarılar diliyorum.

zeusfaber dedi ki...

Teşekkürler Hüseyin. Hepimiz aynı geminin yolcusuyuz. Gemiyi daha yaşanır daha güzel hale getirmek de bizim elimizde...

İRFAN CEYHAN dedi ki...

Harika gerçekten tebrik ediyorum bu icadınız ileride birçok imalata prototip teşkil edebilir.Gerçekten başarılı olmuş gördüğümüz kadarıyla.

zeusfaber dedi ki...

Prototip değil aslında. Hazır yapılmış ve satılanı yurtdışında mevcut. Yurtiçinde ise ben şimdiye kadar rastlamadım. Bu amaçla etüv kullanıldığını gördüm ama.