29 Nisan 2013 Pazartesi

Bir akşam üzeri fotoğrafı

Bütün gün çalıştıktan sonra dönüp arılara bakmak, akşam üzeri onların kovanlarına dönüşlerini seyretmek, kovanların üzerinde kalabalık kalabalık uçuşlarını izlemek....

Belki de biz arıcıları sakinleştiren ve arılara bağlayan şey bu...


26 Nisan 2013 Cuma

Faselyeler de (Phacelia tanacetifolia Bentham) Şenlendi

Sürekli muhabbeti yapılan  Arı Otu - Bal Otu (Phacelia tanacetifolia Bentham) daha önce de denedik. Arıya faydası var. Ama bütün umutları da bu ota bağlamamak lazım. Geçtiğimiz yıl tohumlar olgunlaştığında makine ile tohumları toprağa karıştırmıştık. Daha sonbaharda tohumlar çimlenmiş ve bitki kendini göstermişdi. Sonrasında üzerinden kış geçti ve aynı bitkiler tekrar canlanarak devam etti. İlginç olan erken çiçeklenir dememize göre kanoladan sonraya kalmalarıydı.


Alttaki fotoğrafda hardal ve kanola bir arada görünüyor. Sonuçta bölgede kanolanın yabanisi olan hardal bir şekilde büyüyor. Özelikle sabahları bol miktarda arı gözlemleniyor.





17 Nisan 2013 Çarşamba

2013 Yılı Ana Arı Üretimine Başladık

Başlatıcı kolonileri ayarlamış havanın azıcık ısınmasını bekliyorduk transfer için. Bu gün biraz da soba yardımı ile ısıttığımız ortamda larva transferi ile 2013 yılı ana arı adaylarına merhaba dedik.
Transferden 1 saat kadar sonrası. Bir iki meme sıkıntılı gibi dursa da uzaktan durum iyi gibi...


Hava akşam üzeri biraz soğuduğu için tam bakamadık memelere ama arılar sarmaya başlamıştı. Yarına belli olur. Eksik kalırsa yarın kalanları tamamlarız yine. 


Yakından da pek anlaşılmıyor ama sol üstte biraz sıkıntı var galiba. 80 aşılamadan 50-55 tutsa zaten yetecek. Sonra yeniden 50-55 ve kutu doldurma zamanı gelecek.


Bu yıl kutulara koyacağımız yavrulu çıtaları kışın hazıladığımız bu kovanlardaki küçük çıtalardan alarak koymayı planlıyoruz. 10 tane bu şekilde hazırlanmış kovanlardan var. Yavrulu çıta ihtiyacını karşılar diye düşünüyorum. 


Zaten kutulara çıtaları Ballı - Yavrulu - Ballı - Temel petekli şeklinde koyuyoruz. Sonrada 1-1,5 çıta arı silkeliyoruz. Ama Ballı - Açık Yavrulu - Kapalı Yavrulu - Ballı (Temel Petekli) şeklinde olduğunda çok daha güzel oluyor.


Maaşallahları var. Bu çıtalar kısmet olursa ana arı üretiminin bel kemikleri olacak.

İşler arttıkça biz mutlu oluyoruz...

En son kanolalar açmaya başladı dedik. Kanolaların açması ile son 10 günde arılar hemen hemen 3-4 çıta civarı ilerledi. Bu hafta kısmetse dengeleme yapılacak. Halen zayıf arılar olduğu gibi kata gelmiş durumda arılar da var. Kanola hızlı geldi ama havalar 2-3 gündür soğuk ve yağışlı. Aslında bu iyi oluyor. Kanolada sürekli sıcak hava olduğunda arı da bala yükleniyor. Bu sefer de bal stokları artıyor. 3 yıl önccesini hatırlıyorum da kanola sonrası arıyı sağmak zorunda kalmıştık. Hava arada soğuk yapıp yağmur yaptığında birikenler tüketilmeye başlıyor. 



Kata gelmiş durumda olan arılara haliyle kat atıyoruz ama halen havalar soğuk olduğundan alt katın bir kısmına kadar çuval ile örtmeye devam ediyoruz. Bu uygulamanın bir değişik şekli de çuvalı üst kattan alt kata doğru alım çıtaları içeriden sarmak şeklinde yapılabilir.


İşte yukarıdaki resim ise kanolanın marifeti. Bu arılardan çıta isteyenlere en son Pazar günü çıta verilmesine rağmen Çarşamba günü tekrar çıta istiyor. Bu arı bereket çabuk yakalanmış. Bazı arılarda bir gün kadar geç kalındığında komple petek olduğu zamanlar da var. 

Ve başka bir kaçak. Bilmiyorum diğer arıcı arkadaşlar böyle bir manzara görünce üzülür mü yoksa sevinir mi? Ben özellikle bu dönemde görünce seviniyorum. Tabi bu son resim biraz fazla olmuş ama yine de bu arının sağlıklı olduğunun belirtilerinden biri. Çıta ver gelişeyim diyor arı.

Hep güçlü arı fotoğrafı koyacak değilizya. Arada zayıflar da va tabiki. Yukarıda da bahsettiğim gibi bu hafta sonu arılar arasında çıta al ver yaparak denge kurulacak.

Haliyle arı da çoğalmak için eliden geleni ardına koymuyor. Hava soğuk olduğunda çıta çekmek istemedim arıdan ama bu fotoğraflanan arıda 5 çıta kadar kapalı yavru var ki bunun anlamı bu arı bu hafta sonu veya hafta başına kat ister.



Aynı çıtaya yakından bakınca üst kısımdaki kanola balı fark ediliyor. Normalde bu tip çıtaların üst kısımlarındaki bal hava açıkken sırlanmaya başlamıştı.3 gün hava kapalı gidince sırlar da açılmaya başladı. Eğer hava sıcak devam etseydi şimdi üst kısımlar da sırlı bal olacaktı.