25 Şubat 2013 Pazartesi

Arılarda Varroa İlaçlaması




Varroa...

Arıcılıkta malesef en büyük sorunlardan biri. Yıllar geçtikçe yeni yeni bilgiler ile beraber mücadele yöntemleri de değişiyor-gelişiyor. Şimdilerde organik asitler ile mücadele ön planda. Sanırım en kısa sürede ben de bu mücedele yöntemine geçeceğim. Hatta ekipmanları da edindim ama hem elimde Amitraz içerikli ilaç kaldığından hem de organik asitle mücadeleyi tam bilmediğimden (en kısa sürede öğrenmek lazım) bu yıl da duman ve körükle devam etme kararı aldım. İlaç prospektüsünde ilacın kullanım şekli ve dozu anlatılıyor. Bu konuya girmek istemiyorum. Ama benim uyarmak istediğim her ilaçta olduğu gibi bunda da DOĞRU ZAMAN-DOĞRU DOZ ve DOĞRU UYGULAMA demek lazım.

Öncelikle körük kullanarak dumanlama ile ilaçlama yapacaksanız (ki en kısa sürede organik asitler ile ilaçlama işine geçmenizi tavsiye ederim) ilk olarak ilacın emdirildiği karton parçasının alttan iyi yandığına emin olunuz.

 

Ardından mümkünse temiz kullanılmamış bir körük kullanınız. Diğer körüklerdeki katran artıkları kartonun iyi yanmasına engel oluyor. 


Ardından yapmanız gereken ise ilacın prospektüsündeki şartlara uymak. Bir karton şerit kaç arı ilaçlıyor, her kovana kaç kez duman vermek lazım gibi hususları okuyarak uygulayınız. Mümkün olan en kısa sürede işinizi bitiriniz ve ilaçlamada ilacın rüzgar ile sizin aranıza girmesine izin vermeyiniz.

 

 Bunun ardından ise kontrol geliyor. İlaçlamadan yarım saat sonra polen tuzaklarında rahatlıkla varroa ölüsüne rastlarsınız. Hiç varroa yok dediğiniz kolonilerdeki varroaları bir görseniz....
 
 
Fotoğraf makinesi tam detaylı çekmediği için varroa fotoğrafı koyamadım. Üzgünüm....

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Biz de bu gün formik asit verdik hocam.

lt si 10 tl kovan başına 8-10cc kağit havlunun üstüne damlattık bunun için büyük baş hayvanlar için kullanılan enjektor çok uygun.Anında çekmecelerde 10-15 arası ölmüş varroa tespit ettik .