17 Mayıs 2013 Cuma

Mecburiyetten Kanola Balı Sağımı

Bahar ilerledikçe arılar da gelişimini sürdürüyordu. Gelen nektar ağırlıklı yavru alanlarının üzerinde tutuluyor veya yavruya yediriliyordu. Ama birden ısınan hava arıları birden balı biriktirmeye yönlendirince kanola balını arılardan sağmak kaçınılmaz oldu. Ağırlıklı olarak çift kattta ve 12 çıta ve üstünü saran arılarda en az iki bazen de 8-10 çıtaya varan bal vardı. Biz sağsak mı sağmasak mı derken kaybettiğimiz 3 gün yüzünden bazı çıtalarda balın donduğunu görmek oldukça ilginçti.

Sonuç itibari ile kanolaya arı getiren veya kanola yakınında arısı olan arkadaşlar. Kanola geçtiği anda eğer ki arılarınız bal biriktirdiyse sağınız. Aksi takdirde kanola balı çekilen çıtalardan yavru anlamında bir şey beklemeyiniz. Hatta bu çıtalarda yavru olmasını geçtim normal sağımınızı yaparken bu çıtalardaki balların donacağını ve bu çıtalardan bal alamayacağınızı biliniz.

Kanola ile arıcılık oldukça zor gerçekten. Kanolada arıyı takip etmek, çıta ihtiyaçlarını karşılamak, Kat isteyenlere kat vermek.... Arı sizin umduğunuzdan çok daha hızlı gelişiyor. Güzel mi güzel amagerçekten arıları sürekli kontrol altında tutmak lazım.






Hiç yorum yok: