18 Aralık 2013 Çarşamba

Arıcılık Malzemelerinde veya Diğer Malzemelerden Pas Sökme

Arıcılıkta veya diğer işlerimizde kullandığımız bir çok demir malzeme zamanla paslanıyor. Pası gidermenin en iyi yollarından biri zımpara ama oldukça zahmetli. Bir yol olsa da şu zımparanın zor kısmını kolaylaştırsa.

Aslında iki yol var.

ÖNCELİKLE her iki yolda da işlem sırasında zehirli gaz çıkışı oluyor. Bu nedenle çok dikkatli olup kapalı ortamda bunu yapmayınız. Ayrıca ikinci yöntemde çıkan gaz aynı zamanda yanıcı parlayıcı. O nedenle ateşle yaklaşmamak ve yanında sigara içmemek lazım.

1. Bildiğiniz tuz ruhuna malzemeleri koymak. Özellikle plastik bir kabın içerisine koyduğunuz küçük somun, çivi gibi malzemelerin pasını tuz ruhunda 5-6 saat bekleterek atabilmeniz mümkün. Haliyle tuz ruhu ile çalışırken dikkatli olmanız gerektiğini de söylemeliyim. Tuz ruhu bulamayanlar aynı işi pas sökücü sıvılar ile de yapabilir.

2. Diğer yol ise akü şarj cihazı kullanarak işlem yapmak. Bununla ilgili aşağıda bir film ekledim. Bidonda bildiğiniz su var. Suyun elektrik iletkenliğini arttırmak için içine çamaşır sodası ekliyoruz. Sonra basını sökeceğimiz malzemeyi (-) kutba bağlıyoruz. (+) kutba ise eski bir demir parçası bağlayarak malzemeleri suya bırakıyoruz. 5-6 saat sonrasında malzemeleri sudan çıkarıp bez ile siliyoruz ve ince bir zımpara yapıyoruz. Sonuçta hafif bir karartı haricinde tertemiz olduklarını göreceksiniz.

Hiç yorum yok: