19 Aralık 2013 Perşembe

Kışın Arıcılar Ne Yapar?

Kış geldi.... Arıların sonbahar besleme ve bakımlarını yaptık. Bu saatten sonra kendi başlarınalar. Fakat arıcılar için arı işi bitti mi? Tabi ki hayır. Ne yapabilir arıcılar kışın?

Öncelikle arılığın etrafını bir toplamaları lazım. Özellikle sonbahar beslemesinde verilen keklerin poşetleri, mumu sıyrılmış çıtalar, diğer etrafa dağılmış malzemeler. Bunların hepsinin toparlanıp gerekiyorsa bakımının yapılıp bir sonraki yıla kullanılabilecek hale getirilmesi lazım. Yapılan genel hatalardan biri özellikle boş çıtaların sağa sola yığılarak yağmurla temizlenmelerini ummak. Unutulmamalı ki çıta üzerindeki mum ve propolisin yağmurla temizlenme imkanı yok. Bu nedenle mumlarının ve özellikle çıta kulaklarındaki propolisin temizlenmesi ayrıca mumu sıyrıldıktan sonra telli kalanların tellerinin temizlenmesi lazım. Bu sayede ilkbahar döneminde çıtalar ile uğraşılacağına arılara daha fazla zaman harcanabiliyor. 

Bunun ardından sezonda kullanılmış ve sonbahar bakımında birleştirmeler ile boşa çıkmış kovanların bakımına geçilmeli. Özellikle kovanların pürmüzlenmesi işlemi atlanmamalı. 


Öncelikle kovanların spatula veya benzeri bir malzeme ile iyice sıyrılıp temizlenmesi. Sonrasında pürmüzlemeye geçilmesi. 

Pürmüzlemede dikkat edilmesi gereken ise ısının kovan duvarlarındaki propolis ve mum kalıntılarını eritecek kadar uygulanması. Kovan duvarlar ve tabanındaki kalıntıları yakmaya çalışmamalı. Bu aynı bölgeye çok ısı uygulaması yapılması ile mümkün ki bu durumda kovanın ahşabı zarar görmeye hatta yanmaya başlayacaktır. 


Ateşi bol miktarda kullandığınızda bir kovan 1 dakikadan az bir sürede temizlenecektir. 

Bunlar da bitti peki sonra.... Sonrasında iş çok. 
Bu kovanların zımparalanması, 
Boyanması, 
Ana arı kutularının temizlenmesi ve boyanması
Arılıkta kovan yerlerinin hazırlanması
vs.vs. Zamanla hepsini yazmaya çalışacağım...

Hiç yorum yok: