31 Aralık 2013 Salı

Kışın Arıcılar Ne Yapar-3 ?

Ne yapar?

Bu başlıklar nereden çıktı diye merak eden varsa diye söyleyeyim. Bu soruyu 1 aydır soruyorum kendime. Arılığa her gittiğimde bir çok yarım kalmış işe saldırıyor hatta o arada yetişmek için de diğer yeni işleri başlatıyordum. Baktım ki işler tam istediğim gibi düzgün sonlanmıyor. Ben de yapılacak işleri liste yapmaya karar verdim. Bu paylaşımlar da yapılacak veya yapılan işlerin sizlere hatırlatılması. 

Evet ne yapar? Tabi ki kovan zımparalar.... 

Bakım şart eldeki malzemeye ne kadar iyi bakarsanız o kadar uzun süre dayanıyor. Haliyle de her yıl kışlama zamanında boşta kalan kat ve kovanların boyanması lazım. Bu durumda önce zımpara işi devreye giriyor. Zımpara işi için bir çok değişik zımpara türü var. Şu titreşimli makineler de işe yarıyor ama zımparalanacak malzeme çok olunca tank zımpara dedikleri zımparalar çok kullanışlı. 




19 Aralık 2013 Perşembe

Kışın arıcılar ne yapar-2 ?

Kışın arılar ne yapar sorusuna yeni bir cevap buldum.

Tabi ki arıların yanında kestane kebap yapar. Hep iş hep iş değil ya... Arada arılığın diğer güzelliklerinin de tadını çıkarmak lazım.


Hele de kestane kebaplar evlat elinde pişiyorsa... Yeme de yanında yat...

Kışın Arıcılar Ne Yapar?

Kış geldi.... Arıların sonbahar besleme ve bakımlarını yaptık. Bu saatten sonra kendi başlarınalar. Fakat arıcılar için arı işi bitti mi? Tabi ki hayır. Ne yapabilir arıcılar kışın?

Öncelikle arılığın etrafını bir toplamaları lazım. Özellikle sonbahar beslemesinde verilen keklerin poşetleri, mumu sıyrılmış çıtalar, diğer etrafa dağılmış malzemeler. Bunların hepsinin toparlanıp gerekiyorsa bakımının yapılıp bir sonraki yıla kullanılabilecek hale getirilmesi lazım. Yapılan genel hatalardan biri özellikle boş çıtaların sağa sola yığılarak yağmurla temizlenmelerini ummak. Unutulmamalı ki çıta üzerindeki mum ve propolisin yağmurla temizlenme imkanı yok. Bu nedenle mumlarının ve özellikle çıta kulaklarındaki propolisin temizlenmesi ayrıca mumu sıyrıldıktan sonra telli kalanların tellerinin temizlenmesi lazım. Bu sayede ilkbahar döneminde çıtalar ile uğraşılacağına arılara daha fazla zaman harcanabiliyor. 

Bunun ardından sezonda kullanılmış ve sonbahar bakımında birleştirmeler ile boşa çıkmış kovanların bakımına geçilmeli. Özellikle kovanların pürmüzlenmesi işlemi atlanmamalı. 


Öncelikle kovanların spatula veya benzeri bir malzeme ile iyice sıyrılıp temizlenmesi. Sonrasında pürmüzlemeye geçilmesi. 

Pürmüzlemede dikkat edilmesi gereken ise ısının kovan duvarlarındaki propolis ve mum kalıntılarını eritecek kadar uygulanması. Kovan duvarlar ve tabanındaki kalıntıları yakmaya çalışmamalı. Bu aynı bölgeye çok ısı uygulaması yapılması ile mümkün ki bu durumda kovanın ahşabı zarar görmeye hatta yanmaya başlayacaktır. 


Ateşi bol miktarda kullandığınızda bir kovan 1 dakikadan az bir sürede temizlenecektir. 

Bunlar da bitti peki sonra.... Sonrasında iş çok. 
Bu kovanların zımparalanması, 
Boyanması, 
Ana arı kutularının temizlenmesi ve boyanması
Arılıkta kovan yerlerinin hazırlanması
vs.vs. Zamanla hepsini yazmaya çalışacağım...

18 Aralık 2013 Çarşamba

Arıcılık Malzemelerinde veya Diğer Malzemelerden Pas Sökme

Arıcılıkta veya diğer işlerimizde kullandığımız bir çok demir malzeme zamanla paslanıyor. Pası gidermenin en iyi yollarından biri zımpara ama oldukça zahmetli. Bir yol olsa da şu zımparanın zor kısmını kolaylaştırsa.

Aslında iki yol var.

ÖNCELİKLE her iki yolda da işlem sırasında zehirli gaz çıkışı oluyor. Bu nedenle çok dikkatli olup kapalı ortamda bunu yapmayınız. Ayrıca ikinci yöntemde çıkan gaz aynı zamanda yanıcı parlayıcı. O nedenle ateşle yaklaşmamak ve yanında sigara içmemek lazım.

1. Bildiğiniz tuz ruhuna malzemeleri koymak. Özellikle plastik bir kabın içerisine koyduğunuz küçük somun, çivi gibi malzemelerin pasını tuz ruhunda 5-6 saat bekleterek atabilmeniz mümkün. Haliyle tuz ruhu ile çalışırken dikkatli olmanız gerektiğini de söylemeliyim. Tuz ruhu bulamayanlar aynı işi pas sökücü sıvılar ile de yapabilir.

2. Diğer yol ise akü şarj cihazı kullanarak işlem yapmak. Bununla ilgili aşağıda bir film ekledim. Bidonda bildiğiniz su var. Suyun elektrik iletkenliğini arttırmak için içine çamaşır sodası ekliyoruz. Sonra basını sökeceğimiz malzemeyi (-) kutba bağlıyoruz. (+) kutba ise eski bir demir parçası bağlayarak malzemeleri suya bırakıyoruz. 5-6 saat sonrasında malzemeleri sudan çıkarıp bez ile siliyoruz ve ince bir zımpara yapıyoruz. Sonuçta hafif bir karartı haricinde tertemiz olduklarını göreceksiniz.